Zonnepanelen: hoe financier je ze en wat zijn alternatieve mogelijkheden?

Hoe financier je zonnepanelen als je op dit moment geen geld daarvoor hebt? En zijn er alternatieven waar je aan kan denken als er geen plek is voor zonnepanelen op je dak? Deze vragen worden hier beantwoord.

Huren of kopen?

Je kan zonnepanelen huren. Dat kan via verschillende bedrijven en daar zijn verschillende opties voor. Zo kan je een zonnepaneel (of meerdere) huren van een zonnepanelenpark. Je kan ze natuurlijk ook gewoon huren om ze vervolgens thuis te laten plaatsen. Of je huurt ze bij een energieleverancier, waardoor je eigenlijk gewoon korting krijgt op je energiekosten. Natuurlijk kan je ze ook zelf kopen. Dit kan je doen door een flink bedrag te sparen en ze dan zelf aan te schaffen. Maar je kan ook kijken of je jouw hypotheek kan gebruiken om deze items aan te schaffen. Gelukkig zijn er veel manieren om deze bijna noodzakelijke voorwerpen te financieren.

Financiering

Wist je dat je een tweede hypotheek op je huis kan nemen om je huis te verduurzamen? Tevens kan je kijken of je je hypotheek kan laten omzetten, om te kijken of je kosten kan besparen. Mocht dat lukken, dan kan je het geld dat je per maand overhoudt gebruiken om te sparen voor zonnepanelen of gebruiken om ze te huren. Ga je een nieuw huis kopen, dan kan je extra hypotheekgeld krijgen om je huis te verduurzamen. Daarnaast kan je ook andere leningen of subsidies aanvragen. Kijk eens naar de website van Univé om te zien wat er allemaal mogelijk is. Vraag dan ook meteen naar de mogelijkheden voor een onafhankelijk hypotheekadvies van Univé. En dat allemaal zonder winstoogmerk! Naast hypotheekadviezen kan je ook verschillende verzekeringen bekijken. En dat is nog lang niet alles wat ze aanbieden.

Alternatieven voor zonnepanelen

Wanneer je je er even in gaat verdiepen, zal je merken dat er ontzettend veel mogelijk is als alternatief voor zonnepanelen. Zo kan je in plaats van zonnepanelen ook dakpannen van zonnepanelen laten plaatsen, dat ziet er heel netjes uit. In het geval van een huis met een rieten dak, zou je ook een overkapping in de tuin kunnen laten plaatsen, waarbij het dak van de overkapping van zonnepanelen is gemaakt. Mocht dit allemaal geen optie zijn, dan kan je eens kijken naar windmolens. Zo kan je een windturbine op je dak laten plaatsen, of een losstaande windmolen in de tuin neerzetten. Deze zijn natuurlijk wel een stuk kleiner dan die je in de weilanden ziet staan. Je kan ook een gedeelte van een grote windmolen huren. Er is dus genoeg keuze.