strobalenhuis

 

strobalen huis

strobalen woning

strobalen huis isoleren stro dak

Het bouwen met strobalen is een milieuvriendelijke manier van bouwen. Stro is een natuurlijk materiaal en is biologisch afbreekbaar. Stro isoleert goed en is daarom voor de energierekening erg gezond. Mensen die in een strobalen huis wonen betalen 50% minder voor hun energierekening. Een strobalen huis is warm in de winter en koel in de zomer. Stro is duurzaam, mits een huis goed is gebouwd kan een strobalen huis eeuwen blijven staan. Een strobalen huis wordt vaak gestuct met leem.

In België begeleid Casa Calida  mensen die op deze manier willen bouwen. Je kunt bij hun ook cursussen volgen of overnachten in een strobalen huis afgesmeerd met leem. Ook kun je voor meer informatie kijken op: ramstrobouw of kijk voor een workshop op earthhandsandhouses of op strawbalefutures

De balen moeten zo dicht en compact mogelijk zijn met strakke koorden. Vraag aan de stroboer dat hij de persmachine op vast persen instelt. Een goed geperste, droge strobaal weegt tussen 13 kg en 15 kg.

Als strotype zijn tarwe, rogge en triticale (kruising tussen tarwe en rogge) ideaal voor goed isolerende strobalen. Deze graansoorten hebben stevige en lange halmen, die niet gemakkelijk breken. Gerst is als graansoort af te raden, omdat de strostengels van gerst wel gemakkelijk breken, hierdoor neemt de isolatiewaarde van het stro aanzienlijk af!

De voordelen van stro als bouwmateriaal

  • Stro is een natuurlijk nagroeibaar materiaal.
  • Stro is een afvalproduct van graan, dus je recycleert het – als je je huis afbreekt, kan je het stro ook weer recycleren: zo ben je erg milieuvriendelijk aan het bouwen.
  • Het is als afvalproduct ook een relatief goedkoop bouw- en isolatiemateriaal
  • Stro bij de stroboer uit de buurt kopen betekent beperkte transport-vervuiling.
  • Strowanden in je huis zijn als een ‘derde huid’: de ademende werking garandeert zowel ‘s zomers als ‘s winters een gezond en aangenaam binnenklimaat.
  • De warmte-isolatie van compacte strobalen in goed aangespannen strowanden is ongeëvenaard.
  • Wanden uit stro hebben hoge geluidswerende en geluidsisolerende kwaliteiten.

Bron: Casa Calida.

Kant en klaar

Er bestaan ook bouwkits. Voor 28.000,- euro heb je al de basis voor een strobalenhuis van 100m2. Kijk op natural-home voor meer info.

Bekijk de originele afbeelding

 

strobalen kas

greenhouse naturallivingschool

Bron: inspirationgreen.com

Advertentie

delen